Experts en la indústria de l’audiovisual es van reunir a Ginebra en aquest ‘workshop’, que explorava les tendències, els reptes i l'accessibilitat en els mitjans de comunicació.
El dia 7 de novembre, Pilar Orero, investigadora de la xarxa del grup TransMedia Catalonia, va liderar el ‘workshop’ The Future of Television for Europe de l’ITU, l’agència de telecomunicacions de l’ONU. Aquesta sessió forma part d’una sèrie de tallers temàtics impulsats per l’ITU que exploren la televisió a les diferents regions del món, i que ha celebrat set edicions des del 2018.
El ‘workshop’ tenia, en línies generals, l’objectiu de reflexionar i debatre sobre el futur de la televisió per a Europa, posant focus en temes com els marcs reguladors i polítics (des d’europeus fins a locals), la infraestructura, les interfícies i necessitats específiques dels usuaris. Més específicament, alguns dels temes que es van tractar són:
- La transició cap a tecnologies en el núvol i l’adopció de mitjans nadius del núvol optimitzarà la distribució de contingut audiovisual a Europa.
- La inclusivitat i l’accessibilitat són essencials. Calen eines adaptatives per a diferents necessitats de l’audiència, com subtítols avançats i opcions de personalització de les interfícies.
- Es va destacar la importància de les eines emergents d’accessibilitat, com la IA per a millorar la traducció simultània, els subtítols i les audiodescripcions adaptables, o les eines avançades de traducció, per traduir des de diàlegs fins a audiodescripcions i llengua de signes a diversos idiomes i així afavorir la comunicació intercultural a la UE.
- El projecte MOSAIC, un projecte de la UE que impulsa la innovació en accessibilitat audiovisual a Europa. Entre d’altres, té com a objectiu desenvolupar eines de traducció multilingüe, subtitulació automàtica i adaptació de continguts basades en IA.