El grup de recerca Neolcyt va ser-hi convidat com a membre de la Xarxa Panhispànica de Llenguatge Planer i Accessible.
La Xarxa Panhispànica de Llenguatge Planer i Accessible va néixer l'estiu de 2022 impulsada per la Reial Acadèmia Espanyola (RAE). Es va formar amb dos objectius. Primer, fomentar el llenguatge planer i accessible com a eina democràtica. Segon, fer que les autoritats l'assegurin en tots els àmbits públics. Entendre per què el llenguatge planer és una eina democràtica és simple: "és un dret fonamental dels ciutadans comprendre les lleis i les normes bàsiques", assegura la RAE.
Aquesta xarxa està formada per desenes d'institucions i entitats, entre elles, el grup de recerca Neolcyt (UAB), que també forma part de la Xarxa AccessCat. És per això que el grup va ser convidat a assistir a la I Convenció de la Xarxa Panhispànica de Llenguatge Planer, que es va celebrar els dies 20 i 21 de maig a la seu de la RAE, a Madrid.
María Betulia Pedraza i José Antonio Moreno, investigadors de la xarxa, van assistir-hi en condició de delegats de Neolcyt. Durant la convenció, van participar en diverses conferències, discussions i sessions dedicades, entre altres temàtiques, a la comunicació especialitzada, el tractament de la informació en el discurs periodístic, el llenguatge clar en la comunicació de l'administració pública i l'àmbit jurídic, així com la irrupció de la IA en la simplificació de la informació orientada a la ciutadania general.
No és l'únic esdeveniment en el qual ha participat el grup Neolcyt en les últimes setmanes. Del 22 al 24 de maig, els investigadors Cecilio Garriga i María Betulia Pedraza van ser presents al X Congrés Internacional de Lexicografia Hispànica, celebrat a la Universitat de Múrcia. Garriga va ser l'encarregat de dur a terme la conferència plenària de tancament del congrés i Pedraza va parlar a una sessió sobre el llenguatge planer i accessible.