L’1 de març, la Comissió Europea va adoptar dos ‘Codes of Practice’, guies amb recomanacions i reflexions sobre com fer transferència i com la universitat s’ha de relacionar amb l'empresa i la ciutadania. 

Els dos documents, titulats en anglès ‘The Code of Practice on industry-academia co-creation’ i ‘The Code of Practice on citizen engagement’, s’endinsen en diversos aspectes de la transferència de coneixement. 

Alguns aspectes rellevants d’aquestes dues guies són:

  1. Per aconseguir aliances universitat-empresa que afavoreixin la cocreació i transferència de coneixement, cal treballar en aspectes com la promoció, la sensibilització, la formació i els espais de relació. També és fonamental promoure el paper d’intermediaris, promoure els resultats de la col·laboració universitat-empresa, oferir els recursos i la infraestructura necessàries i establir mètriques adequades per valorar-ne l’impacte.
  2. Per implicar els ciutadans, cal tenir una estratègia definida, formar el personal i enfortir la col·laboració transdisciplinària i intersectorial. Cal garantir la diversitat i inclusió, i reconèixer la implicació dels que hi participen. L’avaluació i la comunicació són dos aspectes clau més d’aquest marc de col·laboració.
  3. La transferència de coneixement és més que la creació de tecnologies o de serveis amb un clar valor de mercat. La Comissió assegura que també es tracta de tota aquella investigació que tingui “beneficis econòmics o mediambientals, progrés social o creació i millora de polítiques”. Això inclou aspectes en què la Xarxa AccessCat està treballant com l’estandardització o la participació en polítiques públiques.
  4. Alhora també remarca la importància de la cocreació entre la indústria i la universitat. La relació del mercat amb la investigació ha de ser forta, però també àmplia: no només ha de servir per observar quines tecnologies poden donar rendiment econòmic, sinó que també s’han de valoritzar les investigacions que, tot i que no tinguin resultats que vagin directament a mercat, sentin les bases d’altres investigacions que sí que tinguin una perspectiva comercial més clara. De fet, des de la Comissió es menciona la bretxa entre els resultats de la recerca i les innovacions que després resulten comercialitzades o aplicades a la societat.
  5. En aquest context de recerca més propera entre universitat i indústria, també es destaca el rol dels investigadors, que han d’adquirir habilitats d’emprenedoria i negocis, entre d’altres. 
  6. Iniciatives com el doctorat industrial serveixen per cocrear i investigar en entorns empresarials. La Xarxa AccessCat també treballa per promoure els doctorats industrials I actualment en té un en marxa.

Podeu llegir els documents al web de la Comissió Europea.

L'edifici Berlaymont, seu de la Comissió Europea a Brussel·les.

News

 

All News