Amb l’objectiu de dialogar, parlar i sensibilitzar sobre accessibilitat, la xarxa i els seus investigadors i entitats han engegat desenes d’activitats i campanyes durant la setmana del GAAD.
Des de fa tretze anys, s'organitza mundialment el GAAD (Global Accessibility Awareness Day, Dia Mundial per a la Conscienciació de l'Accessibilitat, en català), una data que pretén sensibilitzar, parlar, dialogar i visibilitzar la necessitat d'aportar solucions quant a l'accessibilitat digital.
Un any més, la Xarxa AcessCat, els grups de recerca i les entitats adherides han celebrat la data amb una setmana plena d'actes, campanyes i missatges per promoure el diàleg sobre l'accessibilitat.
Per exemple, la xarxa va celebrar un acte el 16 de maig, el dia oficial del GAAD de 2024, al qual vam convidar les entitats adherides per presentar l'evolució de la xarxa i els recursos de què disposem per a les entitats i la ciutadania, com el catàleg, en el qual s'han inventariat les tecnologies, serveis i recursos educatius dels grups de recerca. També els vam presentar un vídeo fet ad hoc per l'ocasió, protagonitzat pels investigadors de la xarxa.
Destaquen altres actes durant la setmana, com el 'workshop' sobre accessibilitat digital de l'entitat adherida MTP, en el qual va parlar la investigadora de GRIHO Afra Pascual. O la xerrada sobre creativitat i intel·ligència artificial organitzada pel grup de recerca TransMedia Catalonia. O, també, la jornada d'accessibilitat de la Generalitat de Catalunya, que va comptar amb ponències d'investigadors de TransMedia i de TALN.
A més d'esdeveniments, les entitats i grups de recerca van omplir les xarxes de missatges sobre accessibilitat per generar diàleg social. Els projectes GreenSCENT i UNIVAC, conduïts per investigadors de la xarxa dels grups TransMedia i TraDiLex, van engegar campanyes per parlar, respectivament, sobre accessibilitat a la informació climàtica i per conscienciar sobre la baixa visió i la hipoacúsia.
Entitats adherides com DifuSord, Museu Hidroelèctric de Capdella, FESOCA, Som – Fundació, Dincat, Fundació Punt de Vista i Plurals, entre d'altres, també van enviar missatges per sensibilitzar sobre l'accessibilitat a la informació, l'educació i la cultura.
I encara que la setmana del GAAD acabi aquí, tant la xarxa com els grups de recerca i les entitats adherides continuarem parlant d'accessibilitat. Perquè és important mantenir un diàleg social constant cada dia de l'any.